17 Eylül 2017 Pazar

Saanen Keçisi

saanen keçisi

Saanen Keçisi İsviçre’nin Zürih kentinde ortaya çıkmış aynı zamanda dünyada birçok ülkede, yerli keçileri süt verimi ve döl verimi bakımından geliştirmek amacıyla hızla yayılmış değerli bir keçi ırkıdır. Saanen Keçi ırkında süt verimi kafada gelen bir özelliktir. İyi bir bakım, besleme şartlarında ve küçük sürülerde ortalama laktasyon verimi 820-920 kg. dolaylarında olup 1550-2050 kg çıktığı görülmüştür. Saanen keçisinin sütündeki yağ oranı %3 tür. Saanen Keçi ırkında döl verimi de yüksektir, her doğuma ortalama 1.7 -1.9 yavru düşer. Bir doğumda 3-4 yavru hatta 5 yavru elde edildiği görülür. Türkiye’de Saanen yetiştiriciliği üzerinde yapılan çalışmalarda, ülkemizde bu ırkın başarı ile yetiştirilebileceği test edilmiş ve onaylanmıştır.

Saanen keçileri mental olarak sakin gözüken keçilerdir. Saanen süt keçilerinin en belirgin ve ısrarcı özelliği sağım yeteneği ve sütçü karakterleridir ayrıca bu ırk genel anlamda doğurgandır. Canlı ve sürü uyumları çok muntazam seviyedir. Saanen keçileri akıllı karakterli, dirençli ve çevik hayvanlardır. Sarp yerlere tırmanma ve hafif yükleri taşıma yetenekleri nedeniyle yer yer dağcılar tarafından malzeme taşımada kullanılmaktadır. Saanen keçilerinin bir diğer belirgin özelliği ise insanlara çok düşkün olmalarıdır. Saanen keçileri insanlar tarafından çok kolay idare edilebilen keçi türünden birisidir. Sahibi olarak gördüğü insanlardan emir ve komut almayı severler. Postlarındaki kıllar genel anlamda kısadır. Soğuk ülkelerde yetişen saanen keçileri ekseri olarak uzun kıl bulundurabilir.


Saanen Keçilerinde gebelik süresi 5 civarındadır. Saanen Keçileri, diğer ırklarda örneği Halep Keçisi ve Kilis Keçisinde 8 ayda bir doğum yaptırılabilir fakat böyle bir durumda keçilerden yeteri kadar süt üretimi yapılamaz, keçi çabuk yıpranır ve deforme olur. O nedenle yılda bir doğum üzerine üretim planlaması yapmak en doğru seçenektir. Saanen keçi fiyatları Türkiye dışındaki ülkelerde pahalı bir seviyededir. Yabancı hayvancılık sayfalarında saanen keçisi fiyatlarını inceleyip görebilirsiniz. Yurt dışından gelen ithal saanen keçisindeki uyum sorunları hatırdan çıkarılmamalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder