20 Eylül 2017 Çarşamba

Saanen Keçisi Fiyatları

Ülkemizde de adını sıkça duyduğumuz keçi ırkından biri Saanen keçisidir. Sütçü keçilerin ıslahı için tercih edilen Saanen keçisi İsviçre kökenli bir keçi türüdür Canlı ağırlıkları genel olarak 70 kg civarındadır. Çevre koşulları iyi olduğu hemen her ortama kolaylıkla uyum sağlayarak yetiştirilebilmektedir. Süt verimliliği olduğu kadar döl verimi de yüksek bir ırktır. Yetiştiriciliğini yapmayı düşünenler için en merak edilen konulardan birisi de Saanen keçisi fiyatları ne kadar olduğudur. Ülkemizde ki keçi fiyatlarına göz attığımız zaman fiyatlarının bin- bin beşyüz arası farklılık gösterdiğini söyleyebiliriz. Tabi ki bu rakamların her şehirde daha farklı fiyattan satışa sunulduğunun altını çizmemiz gerekiyor.

Avrupa'da olduğu kadar artık ülkemizde de Saanen keçilerin yetiştiriciliği yapılmaya başlanıyor. Hatta Saanen keçisi yetiştiriciliğinin her geçen gün daha fazla talep görerek beslenildiğini belirtmemiz gerekiyor. Keçinin günde 7 litreye kadar süt veriyor olması, rağbetin her geçen gün daha fazla artmasına zemin hazırlıyor. Hal böyle olunca da Saanen keçisinin fiyatlarına da bu durum yansıtılmış oluyor. Üretim projeleri içerisinde yer alan Saanen keçisine karşı ilgi oldukça fazladır. Hatta Avrupa ülkelerinde de keçi ırkının yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yerli ırklara oranla fiyatları daha pahalıdır. Diğer keçi ırklarının fiyatları daha ekonomik düzeyde olurken Saanen keçisi fiyatı için aynı şeyi söylememiz mümkün değildir. Ülkemizde ise daha çok Ege ve Akdeniz Bölgesinin keçi ırklarını yetiştirmek adına daha doğru bölgeler olduğunu söyleyebiliriz. Fakat bazı zamanlarda farklı keçi ırklarıyla Saanen keçisi karıştırılabiliyor. Belirtmemiz gereken önemli konu ise her beyaz keçi Saanen keçisi olarak görülmemesi gerekiyor.  7 Saanen keçisinin maliyeti bir ineğin maliyetine eşit oluyor. Yaklaşık olarak en düşük fiyatı bin liradan başlarken bu fiyatta bazı kesimlere göre artış yaşanabiliyor.


Yılda bir ton süt verimi sağladığından dolayı her ne kadar diğer keçilere oranla pahalı da olsa vazgeçilemiyor. Keçinin süt veriminden faydalanıyorlar. Sütü kadar etide lezzetli bir ırk olduğundan dolayı hemen her yerde değerlendirilebiliyorlar. Sabah ve akşam olarak iki defa sağalabilir. Her sağma işleminde ise en az 2.buçuk kilo süt veriyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder