19 Eylül 2017 Salı

Saanen Keçisi Özellikleri

saanen keçisi özellikleri

Sakin yapısıyla dikkat çeken Saanen Keçisi,dünyada ki en iyi süt keçilerinden birisidir. Dünyada olduğu kadar ülkemizde de yetiştirilmektedir. Son derece değerli bir keçi olma özelliğini taşıdığını söylememiz mümkündür. Bu keçilerin anavatanı ise İsviçre'dir. İsviçre ülkesinden dünyanın pek çok şehrine dağılmış olduğu görülüyor. Ülkemizde de bulunan Saanen keçisinin vatanımıza gelmesi 1960 yıllarına kadar dayanıyor. Keçinin diğerlerine oranla en belirgin özelliklerinden birisi de yüksek oranda süt veriyor olmasıdır. En çok süt veren keçi olduğundan dolayı Saanen keçilerin yeri ayrıdır. Ağırlıkları canlı olarak dişilerde 50 kg kadar olurken erkeklerde ise bu rakamın 60-70'e kadar çıktığı biliniyor. Süt verimi son derece iyidir. Süt verimine bakıldığında ise yılda 1 tona ulaşabiliyor. Hatta öyle ki en az inek kadar verimli süt verme başarısına sahip bir hayvandır. Süt verimi yapmadığı süre zarfına baktığımızda ise 2-3 ay kadardır. Diğer tüm aylarda süt verimlerini gerçekleştirmektedir.

Saanen keçisi özellikleri içerisinde bir diğeri ise yüksek oranda ikiz yavru doğurmasıdır. İkiz yavru doğum ortalaması son derece yüksek olan bir keçi türüdür. Beş doğumdan ikisinin üçüz, beşiz, ikiz olma gibi özelliği bulunuyor. Bu durumda Dünya da yaygın olmalarını sağlıyor. Erken yaşta üreme olgunluğuna sahiptir. Erkekleri genel olarak incelendiğinde boynuzludur. Dişiler ise boynuzsuzdur. Dünya'da ki pek çok yerlerde kolaylıkla yetiştirilebilirler. Daha çok sürüler halinde yaşamayı sever ve o şekilde hareket ederler. Hatta dağ şartları altında da hareket etme konusunda son derece profesyonel olduklarını söyleyebiliriz. Saanen keçilerin erkek oranlarında sakal bulunur. Sakallı olmasından hemen erkek olduğu tanınır. Renk açısından incelediğimizde ise geneli beyaz renkte olurken çok nadirde de olsa kahverengi renkleri olanları bulunuyor. Kahverengi olanlarına çok az rastlanıyor. Sütü olduğu kadar Saanen keçisinin eti de oldukça lezzetlidir. Zeki ve sevimli hayvan olmayı başarırken her yönden usta olduklarını kanıtlıyorlar.


Saanen keçisi sütü oldukça faydalıdır. Besleyici süt verir. Meme süt vermeye uygun ve gelişmiştir. Keçinin gözleri büyük parlak, kulak ince ve hafif sarkık şekildedir. Vücut yapısı ise geniştir. Sağlam kemik yapısına sahip olan keçinin görsel güzelliği de muntazamdır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder